woensdag 14 januari 2009

OASIS ROCKS BRUSSELS


Voor iedereen die volgende week de Britse rockers in de HMH gaat bewonderen, alvast een voorproefje om in de stemming te komen. Dinsdagavond speelde Oasis in Vorst Nationaal te Brussel de tweede show van het Europese deel van de tour. Een afgeladen hal, veel Britten en Hollanders in het publiek en vanaf het intro 'Fuckin' in the Bushes' zat de sfeer er goed in. De setlist kende weinig verrassingen ten opzichte van de eerdere shows in deze tour, met veel klassiekers als (uiteraard) Wonderwall, Morning Glory, Champagne Supernova en Don't Look Back In Anger in een indrukwekkende akoestische uitvoering.

Oasis anno 2009 is een geoliede rockmachine, niet in de laatste plaats door nieuwe drummer Chris Sharrock die zichzelf enthousiast in het zweet werkte. Mooie lichtshow, imponerende videoschermen en een uitstekende opbouw van de set, met Rock n' Rollstar en Layla, gevolgd door The Shock Of The Lightning en Cigarettes And Alcohol als stomende aftrap. Alleen The Meaning Of Soul en direct daarna To Be Where There's Life waren wat mij betreft een mindere keus. Waarom niet Bag It Up? Gelukkig werd dat direct weer goed gemaakt met een mooi onheilspellend Waiting for The Rapture.

Liam stond met zijn gebruikelijke 'attitude' op het podium, mopperde na elk nummer en liep regelmatig stuurs weg, om de zaal aan z'n broer over te laten. Hij was duidelijk zelf niet erg tevreden over z'n zangprestaties. Hij was inderdaad niet optimaal bij stem, wat hem vooral bij I'm Outta Time parten speelde. Maar bij met name Slide Away, Supersonic en Champagne Supernova klonk het allemaal toch weer ouderwets lekker.

Hoewel Noel zich verontschuldigde voor een verkoudheid was hij uitstekend bij stem. Hij besloot na enig overleg terplekke om The Importance Of Being Idle te vervangen door Half The World Away, vanwege de minder hoge noten. Een prima wissel, en een adembenemende uitvoering met akoestische gitaar. Met het indrukwekkende The Masterplan en Slide Away op de setlist, wat mij betreft twee van de mooiste Oasisnummers aller tijden, was het voor mij helemaal geslaagd.

Het publiek brulde alle refreinen uitbundig mee, wat vooral bij Don't Look Back In Anger, met de zaallichten aan, voor kippenvel zorgde. Bij (traditionele) afsluiter I Am The Walrus ging het dak eraf, tot groot plezier van Noel die breed grijnzend afscheid nam. Een uitstekende show, volgende week weer...!

Half The World Away (sfeerimpressie)


Setlist Vorst National:

1 Fuckin´in the Bushes
2 Rock´n Roll Star
3 Layla
4 Shock Of The Lightning
5 Cigarettes And Alcohol
6 Meaning Of Soul
7 To Be Where There´s Life
8 Waiting For The Rapture
9 The Masterplan
10 Songbird
11 Slide away
12 Morning Glory
13 Ain´t Got Nothing
14 Half The World Away
15 I´m Outta Time
16 Wonderwall
17 Supersonic
encore:
18 Don´t Look Back In Anger (akoestisch)
19 Falling Down
20 Champagne Supernova
21 I Am The Walrus

Geen opmerkingen: