zaterdag 2 augustus 2008

dEUS' wonderschone eeuwige vrouw


Na 'The Architect' en 'Slow' is 'Eternal Woman' de derde single van dEUS' geweldige album Vantage Point. Een van de weinige ballads op het album en misschien wel één van dEUS' allermooiste, in de beste traditie van 'Nothing Really Ends' en 'The Magic Hour'. Lies Lorquet van Mintzkov neemt op het nummer bijzonder zwoele gastvocalen voor haar rekening.

De ballads van dEUS hebben eigenlijk allemaal een zelfde soort unieke kwaliteit. Iets in Barmans licht hese stem, de zachte gitaarpartijen en wat dissonante piano roept melancholie op, een soort vervlogen, onbestemd nostalgisch verlangen waar je in wilt blijven hangen. En net als je denkt te weten wat het is waarom het nummer je zo raakt, is het teneinde en vervliegt het weer, waardoor je de plaat nog een keer wilt draaien, en nog een keer, en... nja, het zal mijn romantische geest wel zijn.

"Maybe I'm too romantic
These expectations I should quell
But I would rather drown with you
Than watch the surf with someone else"



Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de clip voor 'Eternal Woman'. De video werd eigenhandig bedacht en geregisseerd door zanger en belgische opperheld Tom Barman, die eigenlijk filmmaker is van opleiding. Barman noemt de setting retro-futuristisch, een soort soviet-feel waarin geheime boodschappen via grote machines de ether in worden gestuurd. De video wordt onder andere geschoten in een oude, Russisch aandoende machinekamer van een Belgisch radiostation, en in Westerbork waar de grootste radiotelescopen ter wereld staan. Een schone Italiaanse, Martina Stella, mag Eternal Woman spelen. Wanneer de single uitkomt is nog niet exact bekend.

dEUS is op lowlands te bewonderen op de zondagavond in de Alpha(!), en doet begin december voor de 2e keer dit jaar Paradiso aan met 3 shows. Grijp je kans want dEUS live is een niet te missen ervaring.

2 opmerkingen:

Harm zei

Begin dit jaar heb ik 'Vantage Point' gekocht, terwijl ik helemaal niks kende van dEUS. Was meteen overtuigd dat ik hier meer van moet horen. Wat een band. Ga ze zeker ook checken op LL. Wordt dan wel rennen van Elbow (zondag wordt een topdag!)

Mark zei

Een van de betere liedjes van het album. Top!