donderdag 4 september 2008

a balladeer vertelt verhalen van de USA

In 2006 wist a Balladeer te verrassen met het prachtige debuut 'Panama', een album vol ingetogen melanchonische luisterliedjes. Sinds maandag is er 'Where Are You Bambi Woods', een plaat als een documentaire, waarop zanger Marinus de Goederen de grootsheid en het kleingeestige van de Verenigde Staten nauwkeurig observeert. Van de Texaanse biblebelt tot Wyoming, via Vegas en LA vertelt hij over gewone mensen en bijzondere verhalen.

De productie was in handen van Ronald Vanhuffel (Bløf) en Michel Dierickx (dEUS en Bløf) die goed werk hebben verricht. De plaat klinkt consistenter, de band volwassener en er is meer ruimte voor de afzonderlijke bandleden. Vooral het gitaarwerk van Meerboer, die ook banjo blijkt te kunnen spelen, treedt meer op de voorgrond. Met het gebruik van samples en soms een contrabas, banjo of accordeon zijn de arrangementen voller en scherper dan op het debuutalbum.

De plaat opent met het stevige en optimistische gitaarnummer 'Plan B': "This is me believing, this is free America. This is me believing...don't you try and save me"
Dit wordt doorgezet op 'Jesus Doesn't Love Me' met mooie tempowisseling halverwege, een stukje koor en zowaar een gitaarsolo.
Het melanchonische, met strijkers gevulde 'When Dean Was The Man', vertelt over het utopische plaatje van de American Dream. "I go for either the truth or a lie".
'Nightmare on Elm Street' begint, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, liefelijk maar verandert gaandeweg in een desolaat en bijna onheilspellend nummer, met staccato drums en een mooi uitwaaierende gitaarpartij.

Het hitgevoelige 'Oh California' met banjo, piano en strijkers had niet misstaan op een Counting Crows album. Bas Kennis en Peter Slager van Bløf spelen mee op accordeon en contrabas, Charlie Dee doet backing vocals.
Via het aanstekelijk popnummer 'Mary Had A Secret' en 'Superman' komen we bij het aangrijpende 'Posterboy', waarin De Goederen het waargebeurde verhaal vertelt van Matthew Shepard, gruwelijk vermoord vanwege zijn geaardheid. De nieuwssamples maken het nummer extra grimmig.
Deze grimmigheid wordt doorgezet in de politiesirenes en neon verleidingen van 'Welcome To Vegas'. Waarna we meegenomen worden naar Hollywood waar onevenwichtige acteurs alles doen om geliefd te zijn in 'Alright Mr Demille'.

Ballad en titelnummer 'Where Are You Bambi Woods' is opgedragen aan de spoorloos verdwenen pornoactrice uit Dallas; Bambi Woods.
In afsluiter 'America, America' tenslotte, kijkt De Goederen nog één keer in retrospectief naar zijn verblijf in Texas als 16 jarige. Zijn eigen Amerikaanse droom? Het nummer ontploft halverwege veelbetekenend in een dissonante chaos.

a balladeer laat met dit tweede album opnieuw, en nog duidelijker zien dat ze ruim boven de middelmaat uitsteken. Ik hoop dat ze hiermee de weg naar het grote publiek vinden. Ze verdienen het. Het album 'Where Are You Bambi Woods' ligt sinds 1 september in de winkel. Mary Had A Little Secret is de eerste single.

a Balladeer - Posterboy


a balladeer live zien?
20 sept schouwburg Deventer (/Beth Hart)
22 Oosterpoort Groningen (/Beth Hart)
24 Carre Amsterdam (/Beth Hart)
7 okt Tivoli De Helling utrecht
10 okt. P3 Purmerend
19 okt Melkweg Amsterdam
30 okt. Luxor Arnhem

a balladeer My Space

Geen opmerkingen: