vrijdag 24 juli 2009

LOWLANDS VOORPRET: FLORENCE & THE MACHINE

Nog een maand en dan gaat het weer los in de polder; Lowlands 2009. In de opmaat naar deze weldadige jaarlijkse onderdompeling in muziek, dans, theater en kampeerplezier vind je hier de komende weken alvast een aantal acts uitgelicht die je beslist niet mag missen straks. Want een goede voorbereiding bestaat niet alleen uit het testen van de windbestendigheid van je tent of het drijfvermogen van je luchtbed. First things first; muziek!

De eerste in rij is nieuwkomer Florence & The Machine. Een vliegende start is bijna een understatement voor deze roodharige furie en haar band. Het begin juli uitgekomen debuut Lungs kwam binnen op #2 in Groot Brittannië (vlak achter Michael Jackson) en ondertussen heeft de band al een Brit Award in de pocket én een nominatie voor de prestigieuze Mercury Prize. En o ja, ze openden voor Blur en tourden met White Lies en Glasvegas.

De eigenzinnige Florence Welch is van het type niet zonder handschoenen aanpakken. Van haar intense stem en podiumpresentatie tot haar felle teksten (...you hit me once I hit you back, you gave a kick I gave a slap [...] then I set fire to our bed..) je weet nooit precies wat je krijgt voorgeschoteld. Moeiteloos switcht ze van soulvolle folky ballads met emotionele uithalen a la Kate Bush tot indie dancetracks in het genre La Roux en Little Boots. En dat levert, met dank aan de strakke productie een bijzonder spannend eerste album op.

Florence's stem is als een plots opkomende wervelwind, van klein, ijl en ingetogen zwelt ze aan tot ware orkaankracht. De orkestraties dragen bij aan deze licht vervreemdende luisterervaring. Het meest in het oog springend is het regelmatige gebruik van stuwende percussie, waardoor een soort dance-feel ontstaat én het gebruik van (jawel) .. harp. Naast piano en stijkers wordt gelukkig zo af en toe ook een stevige gitaarriff toegevoegd, zodat het allemaal niet te kosmisch wordt. Laat je niet afschrikken door al het bovenstaande, Lungs is bovenal een uitermate originele poplaat die na enkele luisterbeurten lekker onder je huid nestelt.

Kiss With A Fist


Rabbit Heart @LiveLounge


1 opmerking:

Mark zei

Oi! Fijn plaatje idd. Cover You Got The Love (ook op Lungs) mag er ook zijn. Denk dat ik wel even ga kijken op #LL09.