dinsdag 29 juli 2008

The Coral 'Singles Collection'


Hoewel geen van de bandleden de dertig al heeft bereikt wordt The Coral in thuisland Groot Brittannië beschouwd als oude rot in indieland. Ze bestaan ondertussen 12 jaar, hebben vijf studio-albums uitgebracht (waarvan de eerste voor de Mercury Prize werd genomineerd) en zijn van invloed geweest op mede-Liverpool bands als The Zutons, The Rascals en als het gaat om meligheid zelfs The Wombats.

Tijd voor een overzicht zal de platenmaatschappij gedacht hebben. Op 15 september wordt een singlesalbum uitgebracht, met de tot de verbeelding sprekende titel 'Singles Collection'.
Naast 13 oude tracks kent het album één nieuwe single, 'Being Somebody Else' die op 8 september uitkomt. Voor de kenners van The Coral dus weinig nieuws onder de zon, maar mocht u de band niet kennen dan is 'Singles Collection' een fijne tocht door de geschiedenis van The Coral.

De band uit Wirral (nabij Liverpool) is moeilijk in een genre te plaatsen. Ze klinken op en top Brits en hebben goed geluisterd naar Merseybeat-voorgangers The Beatles en The La's, maar hun eerste albums waren daarnaast ook een totaal onstuimige en eclectische mix van rock 'n roll, '60 psychedelica, folk, ska en country/americana, vergezeld door een serie melige video's. Ondertussen zijn de bandleden volwassen geworden en zijn de composities coherenter; Roots & Echoes uit 2007 bestaat vooral uit melanchonische folkrock. Gelukkig blijven ze een beetje dwars en onvoorspelbaar. Als we zanger James Skelly mogen geloven wordt het volgende album (uit in 2009) weer behoorlijk psychedelisch. (het begint zo langzamerhand een trend te worden..)

Geniet van single 'Dreaming Of You' uit 2002 in een vage demoversie:


en het prachtige en recente 'Who's Gonna Find You' live bij Later... with Jools:


'The Singles Collection' tracklist:

Dreaming Of You (The Coral, 2002)
In The Morning (The Invisible Invasion, 2005)
Pass It On (Magic And Medicine, 2003)
Don't Think You're The First (The Coral, 2002)
Jacqueline (Roots & Echoes, 2007)
Secret Kiss (Magic And Medicine, 2003)
Goodbye (The Coral, 2002)
Shadows Fall (The Coral, 2002)
Liezah (Magic And Medicine, 2003)
Who's Gonna Find Me (Roots & Echoes, 2007)
Bill McCai (Magic And Medicine, 2003)
Put The Sun Back (Roots & Echoes, 2007)
Something Inside Of Me (The Invisible Invasion, 2005)
Being Somebody Else

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar van touren houden ze helaas niet zo. Gelukkig heb ik ze al een aantal malen gezien maar baalde ik toch flink dat het laatste concert in Keulen gecancelled werd en ze op de dag van vetrek uit Londen (29 juli) in datzelfde Londen een akoestisch optreden gaven. Grrrrrr....

ELSE zei

Lucky you! Heb ze zelf helaas nog nooit live gezien, ik hoop toch dat nog 'ns het kanaal oversteken binnenkort.