zaterdag 26 juli 2008

Rampzalige vakantie


In het kader van komkommertijd, gooien we er maar eens een oudje tegen aan. Luister naar het hartverscheurende epos over een alien op vakantie: 'Motorway to Roswell' van altrockers The Pixies (Trompe Le Monde, 1991).

Inspiratiebron voor dit nummer is het beruchte
Roswell Incident uit 1947. Naar aanleiding van een gelekt legerbericht over een neergestorte UFO ontstond wereldwijd grote onrust. Tot op heden is de ware toedracht een mysterie gebleven; heeft de Amerikaanse luchtmacht de lichamen van buitenaardse wezens geborgen en een enorme cover-up-operatie opgezet die nog steeds effectief is?


Zanger Black Francis componeerde een droevig verhaal over een vrolijk buitenaards wezentje op vakantie. Opgewonden en vol verwachting reist hij met zijn kleine schip door tijd en ruimte op zoek naar een friendly star, een gastvrije plek om te overnachten. Voordat het verblufte wezentje echter goed en wel doorheeft wat hem is overkomen, is hij op aarde neergestort, gevangen genomen, zijn schip ontmanteld en hij met schip en al voor de eeuwigheid opgeborgen in legerkratten. Vanuit zijn krat vraagt hij zich nog steeds vertwijfeld af wat hem is overkomen:

'How could this so great, turn so shitty...'

De droevige piano in het uittro is werkelijk hartverscheurend.
Luister maar:


The Pixies maakten begin jaren '90 surf- en punkrock en worden beschouwd als voorlopers en inspirators van de
grunge stroming. De band is nooit tot de mainstream doorgedrongen maar kreeg veel erkenning toen Kurt Cobain hen noemde als belangrijkste inspiratiebron voor de hit 'Smells Like Teen Spirit'. De Pixies-sound; sterke dynamiek-wisselingen, heftige gitaarriffs, en emotionele, soms manische zang, is tegenwoordig terug te vinden in het geluid van bv. Foo Fighters, Radiohead en Weezer.

De Pixies bestonden van 1985 tot 1993 en kwamen weer bijeen in 2004. Of ze momenteel nog samen zijn is niet helemaal duidelijk. Ze braken als eerste door in Nederland en werden vrij populair in ons land. Zanger Black Francis (aka Frank Black) heeft een goed lopende solocarriere en ook bassiste Kim Deal heeft succes gehad met haar eigen band The Breeders ('Cannonball'). The Breeders staan deze zomer op Lowlands.

Geen opmerkingen: