donderdag 17 juli 2008

Primal Scream's mooie toekomst


'Just what is it that you want to do?

We wanna get loaded
And we wanna have a good time'


Ken je 'm nog? Loaded van Primal Scream; befaamde Schotse enfants terribles en grootverbruikers van recreationele middelen. Begin jaren '90 veroverden ze de wereld met hun mix van garagerock en acid house. Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder en zijn de heren respectabele veertigers. Maandag brengen ze hun negende studioalbum 'Beautiful Future' uit.

De nieuwe CD is volgens de officiële press release "a heady mix of genre crunching taking in Philly soul, dark electro, accelerated rock'n'roll riffs and pure British pop, all given that particular Scream edge". Nou dat dus. Zanger Bobby Gillespie doet er wat minder ingewikkeld over en noemt het een popplaat met glamrock invloeden (kijk aan, glamrock mag weer).

Veel electro zit er tegenwoordig inderdaad niet meer bij. Uitzondering is 'I Love To Hurt' met gastvocalen van Lovefoxx (CSS). Een aardige bijdrage is die van überrocker en notoir scheldkanon Josh Homme (QOTSA) die een pittige gitaarpartij toevoegde aan 'Necro Hex Blues'. Dit is gelijk een van de betere nummers van de plaat, samen met titeltrack 'Beautiful Future' en single 'Can't Go Back'.

Voor het overige is de plaat een vreemde mix van middelmatige eightiespop. Tekstueel is het allemaal ook al niet heel interessant; donkere sociale bespiegelingen, weinig geloofwaardig uit de mond van uptowner Gillespie, en de gebruikelijke drugsreferenties die er ook niet echt lekker invallen, als een 46-jarige vader van twee zingt: I stuck a needle in my baby's heart, she looked so hot and sexy".
Je kunt Primal Scream nageven dat ze nooit bang zijn om nieuwe richtingen uit te proberen, maar deze bubblegum-pop had van mij niet gehoeven.

Luister naar 'Necro Hex Blues':

Hier krijg je een Primal Scream track cadeau (die overigens niet op het album staat)

Geen opmerkingen: