maandag 18 augustus 2008

Black Mountain Rocks!


Misschien heb je ze gister voorbij zien komen op Lowlands, de psychedelisch rockende Canadeze heren en dame van Black Mountain. In januari dit jaar brachten ze hun tweede album uit: 'In The Future'. Het was even wennen, maar wat een goeie plaat is dit! Een soort Wolfmother meets Folkrock. En ja, gek genoeg klinkt dat heel lekker.

'In The Future' brult als een orkaan over je heen met snoeiharde gitaren en pulserende drums, om vervolgens in te houden en dromerig melodieus uit je speakers te kabbelen, waarna een snerend jaren '70 orgeltje de opmaat vormt voor de volgende vette metalriff die op zijn beurt weer uitmondt in een breed uitwaaierende spacy trip, of een toegankelijke folkrock song. Zo, stop dat maar eens in een vakje.

Ik hou het op psychedelische retrorock. Black Mountain heeft zonder meer goed geluisterd naar Led Zeppelin en Pink Floyd, daar nog wat psychedelica bovenop gegooid (het 16 min! durende indrukwekkende 'Bright Lights'), fleugje progrock, her en der een flinke dosis Ziggy Stardust ('Wild Winds'), en dat door de folk-blender geklutst. En dat levert een knallende en afwisselende plaat op. Enige minpunt aan het album zijn wat mij betreft de nummers 'Queens Will Play' en 'Night Walks', beiden gezongen door zangeres Amber Webber, die naar mijn smaak wat teveel aan de emo-progrock kant hangen.

Black Mountain heeft al aardig wat pers gehad naar aanleiding van eerste plaat in 2005. Pitchfork labelde ze in 2005 tot ' best new music' en magazine Uncut nam de band op in het 'Books of Rock Revelations'. Ze verzorgden drie weken de support van Coldplay, en namen een nummer op voor de soundtrack van Spiderman 3. In Nederland stonden in ze juni al in een bijna uitverkochte Melkweg, en nu dus in de Charly tent op Lowlands. Kortom, deze band komt er wel.

Eerste single van het album is 'Wucan', een rustig, beetje dromerig nummer met trippy video en zeer aanwezig orgeltje.


Black Mountain My Space
Black Mountain Home

1 opmerking:

Harm zei

Ow zo lekker idd. Gisteren dan ook meegepikt op Lowlands. Lekkere set bij de intieme Charlie tent!