zondag 17 augustus 2008

Mystery Jets zijn half verliefd


De Mystery Jets doen het goed in Nederland. Via Noorderslag, twee keer London Calling en het voorprogramma van Kate Nash, staan ze 30 augustus op Festival de Beschaving als één van de grote namen naast The Babyshambles en Air Traffic.

Met nieuwe single 'Half In Love With Elizabeth', doen ze opnieuw een gooi naar de hitparade. De single wordt uitgegeven als EP en bevat naast twee nieuwe songs ook bijdragen van Kate Nash en Florence And The Machine.

The Mystery Jets is een beetje een vreemde band. De leden komen van een geïsoleerd Londons hippie-eilandje in de Thames; de band is opgericht door vader en zoon Harrisson; toen zoon/zanger Blaine Harrisson slechts 12 jaar oud was. Vader gaat tegenwoordig niet meer mee op tour maar schrijft nog wel nummers. Blaine is bovendien een nogal opvallende verschijning, hij ziet eruit als een soort Robert Smith (The Cure) en loopt op krukken door een aangeboren afwijking. Geen standaard verhaal dus.

Hoewel ze naar eigen zeggen op hun eerste plaat sterk beïnvloed zijn door Pink Floyd en Syd Barrets solowerk, is daar op 'Twenty One' weinig van terug te vinden. De plaat klinkt behoorlijk poppy en jaren '80; vol fris-enthousiaste liedjes. Catchy refreintjes waarin af en toe wat Beatles harmonie doorklinkt, puntige gitaarpartijen die in de verte aan de Arctic Monkeys doen denken en vooral zonnige liedjes die makkelijk in je hoofd blijven hangen.

'Half In Love With Elizabeth' is de derde single van het in maart verschenen album 'Twenty One'. Eerdere singles 'Two Doors Down' en 'Young Love'(met Laura Marling) kregen in Nederland behoorlijk wat airplay.

Mystery Jets - Half In Love With Elizabeth:

Geen opmerkingen: