donderdag 21 augustus 2008

Mooie liedjes: Joe Henry


Terwijl buiten de herfst vroegtijdig inzet, voel ik een onbedwingbare behoefte om slecht-weer-muziek te draaien. 'Civilians' van Joe Henry is zo'n typische stemmige herfstplaat. Muziek om je 's avonds mee op de bank te nestelen bij de kachel, of om live in een rokerige, bruine kroeg te ondergaan terwijl de regen tegen de ramen klettert.

Begin dit jaar maakte ik kennis met Joe Henry, toen ik 'Civilians' hoorde in de videotheek op de hoek. Rare plek misschien, maar de eigenaar - en wandelende pop encyclopedie- levert naast films ook gratis (al dan niet gevraagd) muziekadvies. De liedjes van Henry laten zich trouwens beluisteren als kleine epische filmfragmenten. Hij observeert met rake precisie, poëtisch en soms hartverscheurend. Zijn stem klinkt soulvol, doorleefd en rauw. Henry's muziek is broeierig en jazzy, met country, blues en folk invloeden. Een singer/songwriter in de beste traditie van Tom Waits en Bob Dylan, maar ook voor liefhebbers van Neil Young en Ryan Adams.

Het vorig jaar uitgebrachte 'Civilians' bleek al de tiende plaat van Joe Henry te zijn. Zijn debuut stamt uit 1986. Hij is bovendien een veelgevraagd producer en werkte oa. met The Jayhawks, Loudan Wainwright III, Aimee Mann, en Elvis Costello. Verder was Henry verantwoordelijk voor het prachtige comeback album 'Don't Give Up On Me' van Solomon Burke, en won daarmee een Grammy. Daarnaast is hij getrouwd met de zus van Madonna en heeft hij een enkele single van zijn beroemde schoonzus geremixed.

Luister hier naar een akoestische versie van de track 'Civil War':


Bekijk Joe Henry Live in Paradiso op Fabchannel
Joe Henry's homepage

Geen opmerkingen: