woensdag 17 september 2008

Kings Of Leon - Only By The Night

Het is duidelijk waar de ambitie van de Kings Of Leon ligt. Het vierde album 'Only By The Night' is bedoeld om grote stadions mee te vullen. De heren Followil zijn er klaar voor, laat het grote publiek maar komen. En er is weinig twijfel over dat dat dat gaat lukken. 'Only By The Night' blaakt van zelfvertrouwen, en is bij vlagen ijzersterk.

Het geluid van het nieuwe album is behoorlijk gestript, en dat is een verbetering t.o.v. de voorgaande albums. De sound is teruggebracht tot het minimale waardoor de nummers, stevig geankerd in de ritmesectie, weids en groots klinken, de resonantie van een stadion is bijna voelbaar. Er is veel ruimte voor de zich continu vrijspelende gitaren en het rauwe stemgeluid van Caleb Followil.

Het eerste deel van de plaat is ijzersterk. Het is jammer dat deze belofte in het tweede deel niet helemaal wordt waargemaakt. Na track 5 'Manhattan' verslapt de aandacht en wordt het allemaal wat vrijblijvend, om zich uiteindelijk pas te revancheren in het atmosferische sluitstuk 'Cold Desert'.

Starter 'Closer' is donker en ingehouden, gevolgd door het gruizige 'Crawl'. Wat een lekker gitaarwerk zit daar in. 'Sex On Fire' heeft zich ondertussen, terecht al bewezen als grote knaller, met dank aan de stuwende drive en het o zo lekkere refrein (ondanks de op z'n minst twijfelachtige tekst).

Het radiovriendelijke 'Use Somebody' laat duidelijk horen wat de bedoeling is, en is bij voorbaat één van de prijsnummers. Fijn koortje en mooie opbouw. Ook Manhattan valt in de categorie toegankelijke rock, met een Verve-achtig intro en een aangenaam samenspel tussen de gekwelde stem van Caleb en de gitaar van zijn neef Matthew.

Daarna wordt het wat plichtmatig. In 'Revelry' is het stemgeluid van Caleb soms op het randje van zeurderig. De melodieuze baslijn in '17' is prettig, 'Notion' blijft aardig overeind door het pakkende refreintje
"Don't Knock It, Don't Knock It", maar het beklijft niet erg. 'I Want You' en 'Be Somebody' zijn zeker geen slechte nummers maar zijn voornamelijk variaties op het thema. Afsluiter 'Cold Desert' daarentegen, is met name door het melodieuze gitaartapijt en de vertwijfelde tekst van Caleb "Jesus don't love me, no one ever carried my load, i'm too young to feel this old" weer erg mooi.

Het tweede deel is beslist niet slecht, maar na een dergelijk sterk begin hoop je op even spetterend vervolg. Ach, met 6 prijsnummers en 5 gewoon goede songs is de aanschaf meer dan de moeite waard. De plaat toont dan misschien een glimpse van de valkuil: doorschieten richting makkelijke stadionrock-cliche's, ze laat vooralsnog vooral zien hoe snel en goed deze mannen uit Tennessee een eigen sound hebben ontwikkeld.

Kings Of Leon - Closer


Kings Of Leon - Use Somebody


'Only By The Night' verschijnt 23 september

In aanloop naar de release plaatsen verschijnen er gedurende de hele maand september elke dag homemade video's van KOL op hun website. Check it out

KOL home
KOL My Space

Geen opmerkingen: