dinsdag 16 september 2008

Oasis geeft bladmuziek weg

Afgelopen vrijdag gingen 4 nummers van het 7e studioalbum van Oasis, 'Dig Out Your Soul' op originele wijze in première met hulp van straatmuzikanten. Vanaf vandaag kan iedere rockstar-in-wording de bladmuziek van deze nummers downloaden, een eigen interpretatie inspelen en uploaden naar You Tube. De hoofdprijs is een ticket naar een Oasisshow anywhere in the world.

Nadat Noel Gallagher in Canada gewond raakte toen een geflipte fan het podium oprende en hem in de rug aanviel (op 1.34), werden twee shows gecancelled, waarvan één in New York. Om de fans tegemoet te komen selecteerde de band een aantal New Yorkse straatmuzikanten en leerde hen persoonlijk vier nummers van het nieuwe album. De straatmuzikanten speelden verspreid over de stad hun eigen interpretatie van deze songs.



Kijk hier voor een uitvoering van de track '(Get Of Your) High Horse Lady'
Kijk hier voor een uitvoering van de track 'The Turning'
Kijk hier voor een uitvoering van de track 'Bag It Up'

Nu gaat Oasis dus nog een stap verder door deze nummers in bladmuziek aan te bieden aan fans. Met behulp van een korte geluidssample kan iedereen een eigen interpretatie instuderen en uploaden.

Steeds meer artiesten zoeken naar nieuwe marketingtrucs om een buzz te creeren en in te spelen op het downloadtijdperk, nu muziek zo vaak vroegtijdig lekt en het hele concept van een single release achterhaald dreigt te raken.

De broertjes Gallagher, nooit te beroerd om hun ongezouten mening te ventileren, hebben al aangegeven dat ze niet zo gek zijn om hun album gratis weg te geven, zoals Radiohead en The Charlatans onlangs deden. Noel Gallagher: "I didn’t spend a year in the most expensive studio in England, with the most expensive producer in America and the most expensive graphic designer in London, to then give it away. Fuck that". Dus..

Of de eerstvolgende show op 27 september in Engeland doorgaat is nog niet duidelijk, ook is er nog niks bekend over een Europese tour, behalve twee shows in respectievelijk Keulen en Parijs.

'Dig Out your Soul' verschijnt 6 oktober.
Oasisinet

Geen opmerkingen: